onsdag den 31. august 2011

Alkoholmisbrug rammer de pårørende – Tlf. 70 26 12 24

Alkoholmisbrug rammer de pårørende – Tlf. 70 26 12 24


 
-         Lever du med et alkoholmisbrug inde på livet?
Alkoholmisbrug er en udbredt sygdom i Danmark, men desværre er der alt for lidt fokus på de pårørende. Er man pårørende til en alkoholiker kan man udvikle medafhængighed og dette adfærdsmønster er skadeligt for både den pårørende og alkoholikeren.

For rådgivning om alkoholmisbrug:
Tlf. 70 26 12 24
Link:


 
Pårørende til misbrugere får ingen hjælp

Familiemedlemmer til en misbruger risikerer at udvikle decideret "medafhængighed" - et begreb, som er udbredt blandt eksperter og behandlere, og som kort fortalt betyder, at de pårørende udvikler særlige adfærdsmønstre, som kan være dybt skadelige både for den pårørende og for misbrugeren.

Mange pårørende til misbrugere udvikler selvskadelige adfærdsmønstre. Det kaldes ”medafhængighed” og er et alvorligt, men overset problem, mener en række misbrugseksperter og behandlere
Angst, depression og langtidssygemeldinger. Det er nogle af de problemer, som kan ramme pårørende til misbrugere. Familiemedlemmerne risikerer at udvikle decideret ”medafhængighed” – et begreb, som er udbredt blandt eksperter og behandlere, og som kort fortalt betyder, at de pårørende udvikler særlige adfærdsmønstre, som kan være dybt skadelige både for den pårørende og for misbrugeren. Derfor har også pårørende behov for hjælp, lyder det.

”Den pårørendes adfærd ændrer sig i takt med misbrugerens, fordi man konstant er optaget af den person, der har et alkoholproblem. Man føler skyld og skam og forsøger at dække over misbruget. Mange pårørende bliver alvorligt syge, og derfor har de også stort behov for hjælp,” siger Anne-Margrethe Overgaard, kommunikations- og salgsdirektør på alkoholbehandlingscenter, der har behandlet både misbrugere og deres pårørende siden 1993.

Der findes over 200.000 alkoholikere og stofmisbrugere i Danmark, og dermed har flere hundredtusinde mennesker en afhængig inde på livet. Ifølge flere eksperter kan antallet af hårdt ramte
pårørende ikke bestemmes nærmere.
For mange af dem er hverdagen – uanset om der er tale om at være pårørende til en afhængig af alkohol, stoffer eller spil – ofte præget af løgn, manipulation og svigt, og det kan sætte dybe spor i sindet.

”Mange bliver så følelsesmæssigt optaget af misbrugeren, at de mister evnen til at tage vare på deres eget liv, og nogle ryger på førtidspension eller får depressioner. Derfor er det ekstra vigtigt, at der kommer mere fokus på de pårørende. Det er et alvorligt og meget udbredt problem, og der mangler i høj grad hjælp til de
pårørende,” siger Lone Larsen, daglig leder af Dansk Center vedrørende Alkoholisme og andre Afhængighedssygdomme, DCAA.

Ifølge en af landets mest anerkendte misbrugseksperter, Henrik Rindom, er det vigtigste at klæde de pårørende bedre på. Både til at hjælpe sig selv og dermed også til at hjælpe misbrugeren.

”Pårørende skal undervises i, hvad afhængighed er. Kun gennem forståelse for mekanismerne kan man lære, hvad man kan gøre. Det gælder om at finde ud af, hvordan man kan opretholde en omsorg og samtidig undgå at støtte misbruget,” siger Henrik Rindom, der er speciallæge i psykiatri.

Peter Ege, tidligere socialoverlæge i Københavns Kommune, er enig:

”De
pårørende skal både have hjælp til at støtte og til at sige fra. Der er faldgrupper i begge dele, så man kan støtte og blive en form for medafhængig, og man kan komme for skade at afvise uden grund. Derfor skal man lære, hvornår man bør gøre hvad. Men der er ikke særlig mange steder, hvor pårørende kan gå hen at få hjælp,” siger han.

Ifølge organisationen Tuba, der rådgiver børn af alkoholikere og hører under Blå Kors, inddrager en del af behandlingsstederne i stigende grad hele familien.


Ida Skytte | 14. juli 2011



 
-         Lever du med et alkoholmisbrug inde på livet?
Alkoholmisbrug er en udbredt sygdom i Danmark, men desværre er der alt for lidt fokus på de pårørende. Er man pårørende til en alkoholiker kan man udvikle medafhængighed og dette adfærdsmønster er skadeligt for både den pårørende og alkoholikeren.



For rådgivning om alkoholmisbrug:
Tlf. 70 26 12 24
Link:



 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar